Prenova starega lonca za rože

 

Star ali razpokan lonec za rože še ni za na odpad. Lahko ga uporabimo kot osnovo za novega, z mavčnimi trakovi pa izdelamo novo zunanjo podobo.

Potrebujemo:

  • star okrasni lonec
  • zaščitni krep trak za pleskanje
  • mavec
  • mavčni povoji
  • tanjša močna vrvica

Postopek izdelave

Prenova starega lonca za rože

Če je vaš lonec samo malo opraskan, razpokan ali pa vam enostavno ni več všeč, potem lahko preskočite prvi del. V kolikor pa se lahko primerja z našim veteranom, mu bo malo predhodnje rekonstrukcije koristilo.

 

Pod zgornjim robom lonca napnemo vrvico, jo močno zategnemo in zavozljamo, da zmanjšamo razpoko v loncu. Iz zaščitnega krep traku naredimo ogrodje (kalup), kamor kasneje vlijemo mavec. Lonec okrog in okrog oblepimo z zaščitnim trakom za pleskanje. Lepiti začnemo malo nad razpoko, pa vse do dna. Lonec obrnemo »na glavo« in s trakom prelepimo še njegovo dno. Preko odlomljenega dela nalepimo nekoliko več plasti traku, tako da bo ogrodje iz zaščitnega traku dovolj trdno.

 

Lonec obrnemo nazaj v prvotno pozicijo. V plastični posodi namešamo mavec po navodilih. Vlijemo ga v lonec. Najprej prekrijemo celotno dno, nato ga dolijemo še toliko, da zapolnimo odlomljeni del lonca. Mavčna rekonstrukcija bo ostala neopazna v notranjosti lonca. Počakajmo, da se mavec dobro strdi, nato odstranimo zaščitni trak.

 

Preobleka iz mavčnih trakov

Prenova starega lonca za rože - mavčna obloga

 

Pripravimo mavčne trakove, tako da jih razrežemo na krajše dolžine. Trakove sproti namočimo v vodo in jih ovijamo okrog lonca.

Prenova starega lonca za rože - mavčna obloga - detajl

Prenova starega lonca za rože - mavčna obloga

Trakove ovijamo okrog lonca, eno plast čez drugo, od zgornjega dela proti spodnjem ali obratno.

Prenova starega lonca za rože - mavčna obloga - detajl

Mavčne trakove lahko sproti gladimo ali pa namerno pustimo gube in zavihke, ki nastanejo ob ovijanju.

Prenova starega lonca za rože - mavčna obloga - končni izdelek

Počakamo da se mavčni trakovi posušijo in strdijo.

 

 

0
0

0 komentarjev

Komentiraj

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

There are no products