Ob pogledu na nežne pirhe umirjenih barv, si hitro zaželimo, da namesto umetnih barvil letos tudi mi uporabimo naravne, doma izdelane barve za pirhe. Velikonočne pirhe lahko s pomočjo naravnih sestavin čudovito obarvamo. Poleg tega so take barve brez kemikalij, ki škodujejo našemu zdravju, izdelava pa je prav zabavna.

Preizkusite, katera zelenjava, sadje ali začimbe ustvarijo najlepši odtenek!

Naravne barve za pirhe - 2

Potrebujemo:

  • jajca (navadna,rjava jajca bodo obarvana nekoliko temnejše, če uporabimo svetla ali bela jajca, pa bodo barve svetlejše in bolj sveže)
  • kis
  • kozice oz. posode za barve
  • cedilo
  • žlico
  • podstavek s papirjem za odcejanje
  • naravne sestavine po izboru

Priprava barvnih mešanic:

Naravne barve za pirhe - 3

 

Priporočljivo je, da pred kuhanjem jajc pripravimo barvne mešanice – v pribl. 4 dcl vode (odvisno koliko jajc naenkrat bi želeli obarvati) kuhamo izbrano sestavino do želene barve. Nato mešanico precedimo, ohladimo in dodamo žličko kisa (pri hladnih barvah, kot so modra ali vijolična,  kisa ne dodajamo, saj preveč spremeni barvo). Nato jajca kuhamo 10-15 minut skupaj z barvo (na ta način so barve močnejše) ali pa že kuhana (ampak še vroča)  jajca za določen čas namakamo v izdelani barvi.

Kako do različnih naravnih barv za pirhe?

Čebulni olupki za rjavo barvo

Naravne barve za pirhe - 4čebulni-olupki

Vsi poznamo  barvanje s čebulnimi olupki, ki jajca obarvajo v lepo rjavo barvo že v 1o-ih minutah. Dalj časa se namakajo in več je olupkov, bolj temna je barva. Navadna čebula jajca obarva bolj rjavo, rdeča pa rdeče, lahko pa tudi kombiniramo olupke obeh čebul. Rjavo barvo dosežemo tudi z uporabo mlete kave ali črnega čaja.

Rdeča pesa za rdečo barvo pirhov

Naravne barve za pirhe - 5rdeča-pesa

Roza ali rdečo barvo dosežemo z uporabo pese. Peso naribamo (uporabimo lahko tudi sok vložene rdeče pese, sok vloženih višenj ali brusnični sok) in pripravimo barvo. Jajca se obarvajo že v 5-ih minutah, za močnejšo barvo pa  pustimo stati dalj časa.

Rdeče zelje za lepo modro barvo

Naravne barve za pirhe - 6rdeče-zelje

Rdeče zelje nas z barvo prihov najbolj preseneti, saj jajca obarva v lepo modro barvo. Uporabimo košček drobno narezanega zelja. Postopek barvanja pirhev je bolj dolgotrajen, saj morajo jajca ostati v mešanici čez noč (v tem času je ne mešamo). V primeru, da uporabimo jajca temnejše barve, bo temu primerna tudi končna, temnejša barva pirha. Modro barvo lahko dosežemo tudi s sokom borovnic, bolj vijolično pa z rdečim vinom ali čajem.

Kurkuma za rumeno oranžne pirhe

Naravne barve za pirhe - 7kurkuma

Kurkuma je začimba z značilno močno rumeno oranžno barvo. Za mešanico uporabimo dve ali tri žličke in jajce se hitro obarva v rumeno barvo. Za močnejšo barvo pustimo več ur.

Naravne barve za pirhe - 9

Na koncu pirhe namažemo s kapljico maščobe, če želimo, da se malce zasvetijo.

vira: loveandcupcakesblog.com in www.kaleyann.com

Še nekaj vzorcev, kako pirhi oživijo v naravnih barvah.

Naravne barve za pirhe - 9
vir: www.progressivepioneer.com

Naravne barve za pirhe - 10
vir: www.adventures-in-cooking.com

Naravne barve za pirhe - 11
vir: ericisaac.com

Naravne barve za pirhe - 12

vir: boulderlocavore.com

Morda ti bo všeč tudi:

Pusti komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja